
Het masterplan van Minerve
Toen revive deze site in 2016 kocht, mochten we meteen de tijdelijke invulling Kaffee Allee verwelkomen. Tegelijkertijd ontwierp Architecten Achtergael een masterplan voor de ontwikkeling van de hele site. Daarin staan de volgende zaken voorop:
- verschillende bouwblokken in een groen openbaar domein
- diverse types woningen en appartementen
- maximale groene ruimte
- collectiviteit

Maak kennis met de architecten
De architecten van de eerste fase zijn POLO Architects. Graag stellen we u voor aan de architectenbureau’s van de tweede fase: Achtergael, Els Claessens en Tania Vandenbussche (ECTV) en Areal. Zij zorgden voor het prachtige ontwerp van de woonclusters van Minerve. Stuk voor stuk zijn het bureau’s die onze visie delen en een grote meerwaarde toevoegen aan het project. Leer hen hier beter kennen.
Het landschapsontwerp van OMGEVING
“Voor het project Minerve is duurzaamheid een basisingesteldheid, geen saus die er achteraf wordt opgegoten“
Aldus Peter Seynaeve van OMGEVING, het lanschapsarchitectenbureau van Minerve. Gelukkig delen we die visie samen met hen en werd zo een omgevingsplan opgesteld die perfect past bij de waarden van Minerve: duurzaam en groen.
Hier kunt u het omgevingsplan van de site bekijken:

Ontdek alle nieuwtjes:
Geniet nog van 6% btw* bij aankoop van uw nieuwe woning!
Overgangsmaatregelen verlaagd btw-tarief 6% op afbraak en heropbouw (update: oktober 23) – Bespaar tot €46.000 op Minerve! Begin 2021 introduceerde de Federale Overheid een tijdelijke gunstmaatregel in heel België om de bouwsector tijdens de “coronacrisis” te...
Minerve & de Blue Deal
Het waterbeleid op Minerve is zeer duurzaam, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Maar wist je ook dat het deel uitmaakt van de Blue Deal van Vlaanderen? https://www.youtube.com/watch?v=vlF5ffHGaO0 Het doel van de Blue Deal is om ons weerbaarder te maken tegen de...
Hergebruik van oude scheepsvloerplanken in vlonder
Dat Minerve duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, hoeven we je niet meer te vertellen. Hergebruik van materialen is één van de manieren waarop we ons steentje bijdragen. Herinner je je nog de vlonder van de eerste fase? Daar hergebruikten we azobé...
Interview in Planet Future over ‘water’
In maart 2023 kon je een interview lezen met collega Jan Van Schaeren, environmental manager bij Revive. Planet Future maakte namelijk een editie over het thema 'water', en daarin kon Minerve niet ontbreken. Je kan het interview hier lezen: Van vervuilde industriële...
Het ideale moment voor jouw aankoop!
Twijfel je nog om van Minerve jouw nieuwe thuis te maken? Doe dat dan niet te lang, want dit is hét ideale moment om te tekenen: Koop aan 6% btw in plaats van 21%! Als je nog optimaal wil genieten van de 6% btw-maatregel dan moet de akte dit jaar nog getekend worden....
Verse groenten aan de deur
De bewoners van fase 1 vinden gezond leven duidelijk belangrijk! Veel van hen tekenden namelijk in op verse groenten en fruit van De Kijfelaar, een boerderij die werkt volledig volgens de principes van de bio-landbouw. De Kijfelaar levert wekelijks op Minerve, en een...
Hoe kan je in deze tijden je verwarmingskost drukken?
Wist je dat? Wist je dat maar liefst 75% van je elektriciteits- en gasverbruik van verwarming en warm water is? Het heeft dus zeker nut om te kijken welke extra inspanningen je kan doen om je verwarmingskost wat naar beneden te halen, zeker in het huidige klimaat!...
Bewoners wijk Minerve verwarmen 50% goedkoper
"Antwerpen wil tegen 2050 de halve stad aansluiten op klimaatvriendelijkere warmtenetten, maar in sommige stadswijken en gemeentes maken bewoners al volop gebruik van industriële restwarmte. Zo profiteert de gloednieuwe Edegemse...
8 manieren waarop Minerve ontpopt tot een duurzame, groene zone
Om de luchtkwaliteit te verbeteren zet de Vlaamse overheid in op een bouwshift. Daarbij worden mensen aangemoedigd om te gaan wonen in gebieden die al bebouwd zijn, om zo te zorgen dat er in Vlaanderen voldoende onbebouwde, open ruimte blijft bestaan. Uiteraard is de...
Fietsvriendelijk Edegem
Edegem heeft zijn inwoners heel wat troeven te bieden. Zijn ligging vlakbij metropool Antwerpen is voor veel inwoners een groot pluspunt, maar toch is het een rustige woongemeente, die bekendstaat om zijn natuurrijke recreatiezones en aangename, gezinsvriendelijke...
Duurzaam waterbeleid: naar één gesloten waterkring
Het doel is dat er binnen de Minerve-site nagenoeg geen regenwater afgevoerd wordt en dat het regenwater volledig op de site hergebruikt en geïnfiltreerd wordt.
- Het regenwater dat op de daken terecht komt, wordt volledig hergebruikt via regenwaterputten die aangesloten zijn op alle toiletten van deze tweede fase van Minerve.
- Het regenwater afkomstig van de straten en paden wordt verzameld in de plantenborders, die aangesloten zijn op drie wadi’s. Een wadi is een groene glooiing die zich bij regen met water vult, waarna het water langzaam in de bodem infiltreert. Meestal staat een wadi droog, groeien er planten en kunnen kinderen er spelen. Deze wadi’s zijn met elkaar verbonden en ze zijn slechts op twee punten aangesloten op de riolering van de omliggende straten.
Daarnaast zijn we aan het onderzoeken of we ook het regenwater van bedrijven in de buurt hergebruiken. Dit is het WASCO-project dat we samen met Water-Link trachten op te zetten in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij. Indien dit lukt, kunnen we het regenwater van een ruimere omgeving hergebruiken en hebben we een volledig gesloten waterkring.

Een warm hart voor duurzame energie
De woningen op de Minerve-site zijn zeer goed geïsoleerd. Voor fase 2 garanderen we BEN-woningen en -appartementen, die dus een E-peil van 30 of minder hebben.
Het warmtenet “Warmte Verzilverd” levert de warmte voor de verwarming en het warm water in de woningen. Dit warmtenet gebruikt de restwarmte van de Agfa-Gevaertfabriek in Mortsel en verdeelt ze over de Minerve-site. Aangezien het een coöperatief warmtenet is, kunnen de bewoners en andere burgers dit warmtenet indien gewenst mee financieren en er een rendement uit halen.
Alle woningen en appartementen worden uitgerust met vloerverwarming. Verder zijn er wachtbuizen voorzien om zonnepanelen te plaatsen voor de woningen en de collectieve delen van de appartementen.

Biodiversiteit welkom!

Onderzoek wijst uit dat dieren ook prima in de stad kunnen leven als er maar voldoende nestgelegenheid en voedsel aanwezig is. Om de biodiversiteit te stimuleren is natuurinclusief bouwen daarom de nieuwe trend in stadsontwikkeling.
Ook Minerve draagt zijn steentje bij. In alle appartementsgebouwen worden bovenaan de kroonlijsten nestkastjes voor dwergvleermuizen voorzien. We bakenen de private tuinen af met hagen en planten struiken in het openbaar domein, wat vogels zoals mussen, merels en roodborstjes aantrekt. We kiezen daarbij voor planten die een voedselbron vormen voor insecten en vlinders, zoals nectar- en waardplanten. Ook de verlichting van de wijk houdt rekening met de dieren. Om de lichtpollutie te beperken komen er enkel verlichtingsarmaturen op de kruispunten van wegen, voet- en fietspaden. Daarnaast is er een fietscorridor van noord naar zuid die van Fort 5 tot de Vredebaan in Mortsel loopt. Deze fietscorridor is op de Minerve-site volledig autovrij en wordt geflankeerd door bomen. De oranje vleermuisvriendelijke verlichting die gebruikt wordt, creëert zo voor deze dieren een doorgang vanuit het Fort naar de groene oude spoorwegberm van de R11.
Materialen: hergebruik en recyclage troef

- We hergebruiken zoveel mogelijk materialen van de voormalige Agfa 4-gebouwen op de Minerve-site: als fundering onder de wegen, maar ook in de plantenborders die extra regenwater opvangen.
- Om te isoleren gebruiken we duurzame rotswol en proberen we zoveel mogelijk het synthetische PUR te vermijden.
- De bakstenen van de oudere loodsen werden gereinigd en worden gerecupereerd voor de opbouw van de muren op het openbaar domein.
- Voor de houten banken en vlonders zijn we momenteel in overleg met de gemeente Edegem en Atelier Recup om gerecycleerde materialen te gebruiken. Lees er hier meer over.
- Tevens willen wij de tegelvloeren in de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw Cunningham opbouwen uit gerecycleerd kwalitatief materiaal.
Een wijk voor ontmoeting
De Minerve-site wil het gemeenschapsgevoel bevorderen. Er zijn verschillende gezellige plaatsen waar het aangenaam is om te zitten of een praatje te slaan, maar ook rustigere plekken om een boek te lezen. De Fortwoningen (Sugimoto) zijn gegroepeerd rond een grote collectieve tuin met daarin ook collectieve fietsenstalplaatsen horend bij deze woningen.
Het appartementsgebouw Cunningham aan de wadi heeft een riante hal, waardoor er, naast een collectief dakterras, een een lichtrijke en aantrekkelijke ruimte voor de appartementbewoners wordt gecreëerd. De boomgaard op het openbaar domein kan samen met de buurt geoogst worden, waarna de vruchten tot sap verwerkt kunnen worden.
In de oude loods 409 op de site komen er naast een kringloopwinkel van Opnieuw&Co ook een restaurant en vergaderzaal. Deze vergaderzaal staat ter beschikking van de buurtbewoners als een buurtschuur; de reservaties worden door Opnieuw&Co geregeld.
Uiteraard kan u op uw eigen manier en binnen uw eigen omgeving vrij van deze plekken genieten. Daarnaast hebben alle appartementen grote private terrassen en beschikt elke woning over een private tuin.