Het succesverhaal van Kaffée Allée

Het proces van het opmaken van het masterplan, aanvragen van vergunningen en andere procedures neemt vaak een aantal jaren in beslag. In deze periode blijven gebouwen of terreinen vaak leeg, terwijl buurtbewoners en lokale initiatiefnemers vaak creatieve ideeën hebben wat ze tijdelijk met deze ruimte zouden doen.

Een tijdelijke invulling is voor Revive een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, zowel mensen van de buurt, als inwoners van de stad en toevallige passanten. Het is een plek waar er ruimte is om te sporten en spelen, activiteiten te organiseren, te tuinieren en elkaar te ontmoeten.

Onze bedoeling van tijdelijke invullingen is dus om wat lange tijd voor een buurt een “dode plek” was, terug nieuw leven in te blazen. De bestaande buurt kan op deze manier kennis maken met die plek en zelfs al met eventuele toekomstige bewoners. Op die manier wordt onze leefbuurt geen “nieuwe wijk”, maar een uitbreiding van een bestaande wijk. Voor Revive is het ook een tool om te communiceren en sneller in contact te komen met zowel buurtbewoners, bvb bij eventuele klachten of vragen over de ontwikkeling.

Uitgangspunt voor het gebruik van onze tijdelijke invullingen is dat het een publiek, open karakter moet hebben. Ruimtes worden niet gebruikt voor privé gebruik of opslag, maar moeten steeds gekoppeld zijn aan events, workshops, lessen, voorstellingen en buurt verbindende initiatieven. Revive zoekt tijdelijke invullingen voor al haar ontwikkelingen en ondersteunt deze activiteiten ook financieel.

Onder de noemer Kaffée Allée werd er op Minerve in de zomers van 2017 en 2018 gestalte gegeven aan de zomerbar, opgebouwd met gerecycleerd materiaal van op de site zelf en van Opnieuw&Co, de buur van de site. Het was het startschot voor een hoop zomerse activiteiten, want naast de zomerbar kon je op de site ook terecht bij de Vroemfabriek en hun elektrische crossbikes en teambuildingsorganisatie Ontpop. Op het einde werd de ganse site – ongeveer 6 hectare gebruikt voor verschillende activiteiten. Kaffee Allee organiseerde soms evenementen met meer dan 1000 bezoekers. De tijdelijke invulling is een van de succesvolste van al de projecten van Revive en toont de mogelijkheden en dynamiek die er vandaag al aanwezig is op de grens tussen Mortsel en Edegem.

Een greep uit het aanbod

Bewoners wijk Minerve verwarmen 50% goedkoper

Bewoners wijk Minerve verwarmen 50% goedkoper

"Antwerpen wil tegen 2050 de halve stad aansluiten op klimaatvriendelijkere warmtenetten, maar in sommige stadswijken en gemeentes maken bewoners al volop gebruik van industriële restwarmte. Zo profiteert de gloednieuwe Edegemse woonwijk Minerve al volop van warmte...

Fietsvriendelijk Edegem

Fietsvriendelijk Edegem

Edegem heeft zijn inwoners heel wat troeven te bieden. Zijn ligging vlakbij metropool Antwerpen is voor veel inwoners een groot pluspunt, maar toch is het een rustige woongemeente, die bekendstaat om zijn natuurrijke recreatiezones en aangename, gezinsvriendelijke...