Wist je dat?
Wist je dat maar liefst 75% van je elektriciteits- en gasverbruik van verwarming en warm water is? Het heeft dus zeker nut om te kijken welke extra inspanningen je kan doen om je verwarmingskost wat naar beneden te halen, zeker in het huidige klimaat!

Hoe bespaar ik best op energie?
Dat de elektriciteits- en gasprijzen de pan uit swingen, hoeven we je niet meer te vertellen. Van erg hoge jaarafrekeningen tot het vervier- of vervijfvoudigen van je voorschotbedrag, we maken het allemaal mee. De energiecrisis is in volle gang. Uit een recente analyse van Embuild Vlaanderen blijkt dat de maandelijkse verwarmingskost vòòr de crisis gemiddeld 94 euro was voor een oudere woning en gemiddeld 57 euro voor een recentere woning. Verschil: 37 euro per maand. Dat verschil is nu opgelopen tot gemiddeld 497 euro per maand.

Maar ik heb een woning met een laag E-peil, is dat niet voldoende?
Aan bovenstaande zien we dat een laag E-peil een goede start is om je verwarmingskost te drukken. Het verklaart voor een deel het verschil tussen een oude, niet gerenoveerde woning en nieuwbouw. Nieuwbouwwoningen zijn traditioneel ook compacter en het zijn vaak rijhuizen of appartementen. Het geveloppervlakte is dus kleiner, wat automatisch zorgt voor een lager E-peil. De woningen die nog te koop zijn op Minerve hebben ook een E-peil van 30 of lager.
Maar, door de enorme stijging van de gasprijzen, lijkt een woning met een laag E-peil hebben niet meer genoeg. Het zorgt er wel voor dat je minder moet verbruiken, maar dat voel je niet slechts gedeeltelijk in je portemonnee als de prijzen van gas en elektriciteit steeds blijven stijgen. Daarom is een laag E-peil combineren met een duurzame energiebron een must. De meeste nieuwbouwprojecten werken dan ook niet meer met gas, maar met warmtepompen en zonnepanelen. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit, maar heeft een hoog rendement, waardoor ze minder elektriciteit zullen gebruiken. Zonnepanelen in combinatie met een warmtepomp is zowel op het vlak van duurzaamheid, als op vlak van uw energiefactuur een goede keuze. Mensen met een nieuwbouwwoning zijn dus veel beter gewapend tegen de stijgende prijzen én kunnen daar ook onmiddellijk van profiteren.
“In plaats van 497 euro per maand extra te moeten betalen aan uw energieleverancier, zou u voor dit bedrag een lening van 90.000 euro op 20 jaar kunnen aangaan. Dit is 90.000 euro dat u bijkomend kan investeren in de waarde van uw nieuwbouwwoning, in plaats van deze te moeten afgeven aan uw energieleverancier.”,
Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.
Met zo’n lening wacht je best niet meer te lang. De hypothecaire rente is vandaag nog relatief laag, maar zal in de toekomst hoogstwaarschijnlijk verder stijgen door de inflatie.
Hoe zit dat bij Minerve?
De (toekomstige) bewoners van Minerve hebben dus een zeer verstandige investering gedaan die zich direct weerspiegeld in de portefeuille. Niet alleen is hun huidige energiekost met meer dan de helft gedaald, ze zullen geen last hebben van de stijgende gasprijzen en ook op lange termijn veel kunnen besparen.
Dat hebben ze te danken aan het warmtenet waarop Minerve is aangesloten. Dat warmtenet gebruikt de restwarmte van de nabijgelegen Agfa 4-fabriek en is dus een duurzame energiebron. Vaak hangen de prijzen van zo’n warmtenet vast aan de gasprijzen, waardoor de prijs voor energie wél oploopt. Op Minerve is dat niet zo. De prijzen hangen vast aan de consumptieprijsindex en stijgen dus niet in die grootteorde. Een ideale combinatie dus!

Wil jij ook inzetten op een lagere energiefactuur? Maak een afspraak met Jeroen via jeroen.dejong@revive.be of bel naar 0471 27 09 52.