Hergebruik bemalingswater @ Minerve site

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Minerve-wijk in Edegem proberen we zoveel mogelijk ecologisch verantwoorde oplossingen te integreren.

Zo blijft 50% van de totale ruimte openbaar en 25% zelfs onverhard; er is ons warmtenet – met de nabijgelegen Agfa-Gevaert fabriek als bron – waardoor Minerve een ware koploper in België is; er is de autovrije corridor speciaal voor de vleermuizen uit de buurt, enz.

Ook de waterhuishouding op de site benaderen we zo duurzaam mogelijk.

Het bemalingswater wordt maximaal hergebruikt, geherinfiltreerd en pas in laatste instantie afgevoerd. Zo vullen we de regenwaterput (40.000l) van onze buren Opnieuw en co, waardoor zij alle toiletten kunnen spoelen met bemalingswater ipv kraantjeswater. In de gracht op het terrein wordt het regenwater van de buren verzameld, om zo herinfiltratie mogelijk te maken.

We haalden al duizenden vierkante meters verharding weg en houden ook bij nieuwe bestrating rekening met optimale infiltratie in de bodem: de parkeerplaatsen leggen we aan met betontegels mét grasvoegen. Op de site voorzien we 3 wadi’s, beddingen voor grote hoeveelheden water: het doel is om de regen de straten van Minerve op te vangen om te laten infiltreren of vertraagd af te voeren. Het water van de daken gebruiken we voor sanitair en buitenkranen, alweer een manier om de riolering van de omliggende straten te ontlasten.

Een greep uit het aanbod

Meer vrouw op straat

Meer vrouw op straat

Om de rijke geschiedenis van de analoge fotografie van Agfa-Gevaert op de Minerve-site te eren, zijn alle gebouwen vernoemd naar fotografen. In navolging van de vraag naar meer vrouwen en diversiteit in de naamgeving van straten en gebouwen in Antwerpen en Edegem...

Het succesverhaal van Kaffée Allée

Het succesverhaal van Kaffée Allée

Het proces van het opmaken van het masterplan, aanvragen van vergunningen en andere procedures neemt vaak een aantal jaren in beslag. In deze periode blijven gebouwen of terreinen vaak leeg, terwijl buurtbewoners en lokale initiatiefnemers vaak creatieve ideeën hebben...