×

Blijf op de hoogte

Leven tussen stad en fort, tussen buren en vrienden.

Code vernieuwen

Terug naar overzicht

Hergebruik bemalingswater @ Minerve site

Minerve-Edegem-gracht-regenwater

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Minerve-wijk in Edegem proberen we zoveel mogelijk ecologisch verantwoorde oplossingen te integreren.

Zo blijft 50% van de totale ruimte openbaar en 25% zelfs onverhard; er is ons warmtenet – met de nabijgelegen Agfa-Gevaert fabriek als bron – waardoor Minerve een ware koploper in België is; er is de autovrije corridor speciaal voor de vleermuizen uit de buurt, enz.

Ook de waterhuishouding op de site benaderen we zo duurzaam mogelijk.

Het bemalingswater wordt maximaal hergebruikt, geherinfiltreerd en pas in laatste instantie afgevoerd. Zo vullen we de regenwaterput (40.000l) van onze buren Opnieuw en co, waardoor zij alle toiletten kunnen spoelen met bemalingswater ipv kraantjeswater. In de gracht op het terrein wordt het regenwater van de buren verzameld, om zo herinfiltratie mogelijk te maken.

Minerve-Edegem-gracht-regenwater

We haalden al duizenden vierkante meters verharding weg en houden ook bij nieuwe bestrating rekening met optimale infiltratie in de bodem: de parkeerplaatsen leggen we aan met betontegels mét grasvoegen. Op de site voorzien we 3 wadi’s, beddingen voor grote hoeveelheden water: het doel is om de regen de straten van Minerve op te vangen om te laten infiltreren of vertraagd af te voeren. Het water van de daken gebruiken we voor sanitair en buitenkranen, alweer een manier om de riolering van de omliggende straten te ontlasten.

Volgend artikel

Het succesverhaal van Kaffée Allée

Lees meer