Cohousing Minerve
Cohousing Minerve

Het is geen geheim dat we in de toekomst met z’n allen op kleinere oppervlaktes zullen moeten wonen. Hierdoor schieten nieuwe woonvormen als paddenstoelen uit de grond. Zoals bijvoorbeeld cohousing en coliving, twee termen die de laatste jaren meer en meer gebruikt worden. Maar wat betekenen ze? En is het iets voor jou? We lichten het graag even toe!

Bij cohousing worden de voordelen van privéwoningen gecombineerd met het delen van gemeenschappelijke voorzieningen en een verhoogd gemeenschapsgevoel. En toch blijft privacy belangrijk. Als cohouser heb je namelijk een volledig uitgeruste privé woning of appartement en tuin of terras, met eigen keuken, badkamer en leefruimtes.

Er worden enkel zaken of ruimtes gedeeld die je niet elke dag nodig hebt: logeerkamers, grasmaaiers, kinderfietsen, auto’s, tenten, een wasplaats, een coworking space, een atelier, … Meestal wordt zo’n cohousingproject door de toekomstige bewoners zelf uitgetekend op maat van hun behoeftes. Coliving daarentegen, gaat een stapje verder: keukens, televisiekamers, eetkamers en soms ook badkamers worden gedeeld. Bij coliving wonen de bewoners dus bijna in hetzelfde huis.

Dat niet iedereen zijn privacy wil opgeven, begrijpen we maar al te goed. Daarom ontwikkelen we op Minerve samen met Denc! Studio als ontwerpers een cohousingproject! De voordelen hiervan zijn duidelijk:

 

  • Je verliest geen privacy, ook al doe je aan gemeenschappelijk wonen;
  • Je woont meestal compacter, maar vult aan met ruime gemeenschappelijke delen en een grotere tuin;
  • Je deelt niet alleen zaken die je anders alleen moet kopen, zoals een wasmachine of een grasmaaier, maar ook de onderhoudskosten;
  • Er is meer sociale controle en door het verhoogd gemeenschapsgevoel kan je gemakkelijker op elkaars hulp rekenen (bv. als je een babysit nodig hebt, iemand de kat moet komen voederen, …);
  • Je beschikt in de meeste gevallen over een grote polyvalente ruimte voor feesten, bijeenkomsten, werk, ontspanning, …

De ideale bewonersgroep van zo’n cohousing bestaat uit een mix van singles, koppels, gezinnen met kinderen en ouderen. Zo vul je elkaar perfect aan. Iemand die gepensioneerd is, heeft misschien zin om even op de kinderen te letten, terwijl de jongere generatie zware klussen op zich kan nemen.

Vandaag stapten reeds acht mensen in het project op Minerve, verdeeld over vijf van de in totaal 15 beschikbare wooneenheden die over 1, 2, 3 of 4 slaapkamers beschikken. Ze stonden samen met de architect in het voor het ontwerp van het gebouwen en zoeken nu nog naar toffe buren om samen het cohousingproject te doen slagen en verder uit te werken.

“Een nieuwe woonvorm om te omarmen.
Gezellig, warm, samen en toch privé. Een klein dorp.”

“Met cohousing willen we goed nabuurschap met onze buren van alle generaties en gezinssamenstellingen. We vinden het een groot voordeel om de zaken die we niet dagelijks nodig hebben te kunnen delen met anderen.”

Zin om in 2022 je intrek te nemen in een toffe nieuwbouwwoning die deel uitmaakt van Cohousing Minerve? Kom dan voor meer informatie vrijblijvend naar een infosessie over het project. Je komt er alles te weten over hoe het project en de gemeenschappelijke delen er zullen uitzien en welke appartementen en woningen er nog vrij zijn. Meer info en alle data van de infosessies, vind je hier. Wil je meer weten over Minerve (locatie, type woningen, troeven, …)? Klik dan hier.

Waarom kiest Revive voor zo’n cohousingproject?

“Wanneer we gronden ontwikkelen, is dat steeds met een blik naar de toekomst. We vertrekken vanuit de maatschappij en haar noden en geloven daarbij sterk in participatie en informatie, en een optimale verhouding tussen wonen, werken en vrije tijd. Naast eigen woningen en appartementen ontwerpt Revive ook meer publieke groene ruimte. Op verschillende projecten voorzien we ook een ‘buurtschuur’ met een sleutel voor elke inwoner, zodat bewoners elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten organiseren. De vraag naar meer gemeenschappelijke ruimtes en participatie zien wij steeds groter worden, waardoor we op recente sites ook ruimte reserveren voor cohousing. Op die manier kunnen we compact wonen stimuleren en bewoners de mogelijkheid geven om samen met Revive en de architecten het gebouw te ontwerpen. Hierdoor leren de bewoners elkaar al kennen voordat ze verhuizen en is er een sterke basis voor een hechte gemeenschap.”
– Susanne Koolhof, Social Impact Developer bij Revive.

Meer weten? Surf naar www.cohousingprojects.com

Een greep uit het aanbod

Een greep uit het aanbod

Meer vrouw op straat

Meer vrouw op straat

Om de rijke geschiedenis van de analoge fotografie van Agfa-Gevaert op de Minerve-site te eren, zijn alle gebouwen vernoemd naar fotografen. In navolging van de vraag naar meer vrouwen en diversiteit in de naamgeving van straten en gebouwen in Antwerpen en Edegem...

Het succesverhaal van Kaffée Allée

Het succesverhaal van Kaffée Allée

Het proces van het opmaken van het masterplan, aanvragen van vergunningen en andere procedures neemt vaak een aantal jaren in beslag. In deze periode blijven gebouwen of terreinen vaak leeg, terwijl buurtbewoners en lokale initiatiefnemers vaak creatieve ideeën hebben...