Ken jij de fotografen achter de gebouwen van Minerve al?

De Minerve-site kent een rijke geschiedenis. De naam van het woonproject, Minerve, verwijst naar de fietsen- en autofabriek Minerva die er voor de Tweede Wereldoorlog stond. In de tweede helft van de 20e eeuw vestigde Agfa Gevaert zich op de site, dat bekend werd als producent van fotorolletjes en andere producten voor professionele en amateurfotografen. Om dit stukje geschiedenis van de Minerve-site te eren, zijn alle gebouwen vernoemd naar fotografen. Maak kennis met deze inspirerende kunstenaars!

 

Anton Corbijn (°1955) is een Nederlandse fotograaf, grafisch ontwerper en filmregisseur. Hij is vooral bekend door zijn foto’s van rockzangers en andere artiesten. Corbijn begon zijn carrière in 1975 met een reeks foto’s van een optreden van Herman Brood, waarna hij steeds meer succes kreeg als muziekfotograaf, met zijn sprekende zwart-witbeelden. Later legde Corbijn zich ook toe op het maken van videoclips, en van daaruit rolde hij de filmindustrie in.

 

Ata Kandó (1913-2017) werd in Boedapest geboren als Etelka Görög. Als kind kon ze haar eigen voornaam moeilijk uitspreken, dus noemde ze zichzelf Ata. De achternaam Kandó kwam van haar eerste echtgenoot Gyula Kandó, met wie ze drie kinderen kreeg. Na haar studies werkte Ata in Boedapest, waar ze vooral kinderen fotografeerde. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze actief in het verzet, onder meer met het vervalsen van documenten. Toen haar man na de oorlog terug naar Hongarije vertrok, bleef Ata met haar drie kinderen in Parijs. In 1954 verhuisde ze naar Nederland. Haar bekendste fotografisch werk omvat portretten van Hongaarse vluchtelingen, haar eigen kinderen en de inheemse bevolking van het Amazonegebied.

 

Imogen Cunningham (1883-1976) wordt beschouwd als een van de belangrijkste vrouwelijke fotografen van de 20e eeuw. Cunningham begon met haar fotografisch werk tijdens haar studie aan de Universiteit van Washington in 1901. Na een bijkomende studie in Europa opende ze een studio in Seattle en verwierf ze snel bekendheid met haar portretten en picturalistische foto’s. In 1932 richtte Cunningham de fotoclub Groep f/64 op, die het belang van detail en nauwkeurigheid in de fotografie en het gebruik van scherptediepte propageerde. Ze vergaarde bekendheid met haar botanische fotografie, naakten en industriële landschappen. Cunningham bleef tot op hoge leeftijd fotograferen.

 

Hiroshi Sugimoto (°1948) is een Japanse fotograaf die zich na zijn studies in Tokio en Los Angeles in New York vestigde. In zijn werken combineert hij westerse kunst en oosterse mystiek en hij geeft de voorkeur aan traditionele fotografische procedés boven digitale technieken. Zijn bijna mystieke beelden trachten tijd en ruimte te vatten met een rijkdom aan details en een unieke lichtintensiteit. Hij is vooral gekend voor zijn zeelandschappen, die hij begon te fotograferen in de jaren ‘80, en waarvan één werk gebruikt werd als cover van het U2-album ‘No Line on the Horizon’.

 

Vivian Maier (1926-2009) was een Amerikaanse nanny die pas na haar dood werd ontdekt als straatfotografe. Tijdens haar leven maakte ze meer dan 150.000 foto’s, voornamelijk van de mensen en architectuur in New York, Chicago en Los Angeles. Haar werk toonde ze aan niemand, en veel van haar fotorolletjes bleven onontwikkeld. Kort voor haar dood in 2009 kocht historicus John Maloof enkele dozen met bezittingen van Maier op een veiling. Hij ontwikkelde de foto’s, onderzocht de beelden en publiceerde enkele foto’s op het internet, waar ze al snel viraal gingen. Uniek is dat Vivian Maier vaak zelf op haar foto’s staat, veelal met een reflectie in een raam, spiegel of glas. Haar werk wordt nu alom gewaardeerd.

Een greep uit het aanbod

Geniet nog van 6% btw* bij aankoop van uw nieuwe woning!

Geniet nog van 6% btw* bij aankoop van uw nieuwe woning!

Overgangsmaatregelen verlaagd btw-tarief 6% op afbraak en heropbouw (update: oktober 23) – Bespaar tot €46.000 op Minerve! Begin 2021 introduceerde de Federale Overheid een tijdelijke gunstmaatregel in heel België om de bouwsector tijdens de “coronacrisis” te...

Minerve & de Blue Deal

Minerve & de Blue Deal

Het waterbeleid op Minerve is zeer duurzaam, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Maar wist je ook dat het deel uitmaakt van de Blue Deal van Vlaanderen? https://www.youtube.com/watch?v=vlF5ffHGaO0 Het doel van de Blue Deal is om ons weerbaarder te maken tegen de...

Hergebruik van oude scheepsvloerplanken in vlonder

Hergebruik van oude scheepsvloerplanken in vlonder

Dat Minerve duurzaamheid hoog in het vaandel draagt, hoeven we je niet meer te vertellen. Hergebruik van materialen is één van de manieren waarop we ons steentje bijdragen. Herinner je je nog de vlonder van de eerste fase? Daar hergebruikten we azobé...

Interview in Planet Future over ‘water’

Interview in Planet Future over ‘water’

In maart 2023 kon je een interview lezen met collega Jan Van Schaeren, environmental manager bij Revive. Planet Future maakte namelijk een editie over het thema 'water', en daarin kon Minerve niet ontbreken. Je kan het interview hier lezen: Van vervuilde industriële...