De eerste fase

De eerste fase van het Minerve-project is gesitueerd aan de Fort V-straat, meer bepaald op het meest westelijke en oudste gedeelte van de Minerve-site, waar vroeger de oude loodsen stonden. Als voorbereiding op dit bouwproject saneerde Revive het terrein volledig. We beginnen dus met een schone lei!
De eerste verkavelingsfase omvat drie clusters:
- een cohousingproject in het zuiden
- Corbijn in het midden, bestaande uit 60 appartementen en los daarvan 16 woningen
- een gebouw opgericht door de Ideale Woning
De tweede fase

De tweede fase die we u vandaag voorstellen omvat 44 woningen, 79 appartementen en enkele ruimtes voor kantoren of diensten.
De gebouwen werden ontworpen door drie verschillende architecten, terwijl de masterplanner de kwaliteitslijn en de samenhang bewaakte. Elk bouwblok heeft zijn eigen kenmerken en signatuur, die de verschillende architecten hieronder zullen toelichten.
De tweede fase van Minerve omvat 4 gebouwenclusters:
- Ata kando: een centraal, groen appartementsgebouw met twee- en drieslaapkamerappartementen
- Sugimoto: 3 types fortwoningen met drie slaapkamers en een collectieve binnentuin
- Maier: 4 typologieën patio- en tuinkamerwoningen met 3 tot 5 slaapkamers
- Cunningham: wadi-appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers rond een royale inkomhal
Duurzaam waterbeleid: naar één gesloten waterkring
Het doel is dat er binnen de Minerve-site nagenoeg geen regenwater afgevoerd wordt en dat het regenwater volledig op de site hergebruikt en geïnfiltreerd wordt.
- Het regenwater dat op de daken terecht komt, wordt volledig hergebruikt via regenwaterputten die aangesloten zijn op alle toiletten van deze tweede fase van Minerve.
- Het regenwater afkomstig van de straten en paden wordt verzameld in de plantenborders, die aangesloten zijn op drie wadi’s. Een wadi is een groene glooiing die zich bij regen met water vult, waarna het water langzaam in de bodem infiltreert. Meestal staat een wadi droog, groeien er planten en kunnen kinderen er spelen. Deze wadi’s zijn met elkaar verbonden en ze zijn slechts op twee punten aangesloten op de riolering van de omliggende straten.
Daarnaast zijn we aan het onderzoeken of we ook het regenwater van bedrijven in de buurt kunnen filteren tot drinkwater. Dit is het WASCO-project dat we samen met Water-Link trachten op te zetten in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij. Indien dit lukt, kunnen we het regenwater van een ruimere omgeving hergebruiken en hebben we een volledig gesloten waterkring.

Een warm hart voor duurzame energie
De woningen op de Minerve-site zijn zeer goed geïsoleerd. Voor fase 2 garanderen we BEN-woningen en -appartementen, die dus een E-peil van 30 of minder hebben.
Het warmtenet “Warmte Verzilverd” levert de warmte voor de verwarming en het warm water in de woningen. Dit warmtenet gebruikt de restwarmte van de Agfa-Gevaertfabriek in Mortsel en verdeelt ze over de Minerve-site. Aangezien het een coöperatief warmtenet is, kunnen de bewoners en andere burgers dit warmtenet indien gewenst mee financieren en er een rendement uit halen.
Alle woningen en appartementen worden uitgerust met vloerverwarming. Verder zijn er wachtbuizen voorzien om zonnepanelen te plaatsen voor de woningen en de collectieve delen van de appartementen.

Biodiversiteit welkom!

Onderzoek wijst uit dat dieren ook prima in de stad kunnen leven als er maar voldoende nestgelegenheid en voedsel aanwezig is. Om de biodiversiteit te stimuleren is natuurinclusief bouwen daarom de nieuwe trend in stadsontwikkeling.
Ook Minerve draagt zijn steentje bij. In alle appartementsgebouwen worden bovenaan de kroonlijsten nestkastjes voor dwergvleermuizen voorzien. We bakenen de private tuinen af met hagen en planten struiken in het openbaar domein, wat vogels zoals mussen, merels en roodborstjes aantrekt. We kiezen daarbij voor planten die een voedselbron vormen voor insecten en vlinders, zoals nectar- en waardplanten. Ook de verlichting van de wijk houdt rekening met de dieren. Om de lichtpollutie te beperken komen er enkel verlichtingsarmaturen op de kruispunten van wegen, voet- en fietspaden. Daarnaast is er een fietscorridor van noord naar zuid die van Fort 5 tot de Vredebaan in Mortsel loopt. Deze fietscorridor is op de Minerve-site volledig autovrij en wordt geflankeerd door bomen. De oranje vleermuisvriendelijke verlichting die gebruikt wordt, creëert zo voor deze dieren een doorgang vanuit het Fort naar de groene oude spoorwegberm van de R11.
Materialen: hergebruik en recyclage troef

- We hergebruiken zoveel mogelijk materialen van de voormalige Agfa 4-gebouwen op de Minerve-site: als fundering onder de wegen, maar ook in de plantenborders die extra regenwater opvangen.
- Om te isoleren gebruiken we duurzame rotswol en proberen we zoveel mogelijk het synthetische PUR te vermijden.
- De bakstenen van de oudere loodsen werden gereinigd en worden gerecupereerd voor de opbouw van de muren op het openbaar domein.
- Voor de houten banken en vlonders zijn we momenteel in overleg met de gemeente Edegem en Atelier Recup om gerecycleerde materialen te gebruiken.
- Tevens willen wij de tegelvloeren in de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw Cunningham opbouwen uit gerecycleerd kwalitatief materiaal.
Algemeen
Corbijn is een U-vormig appartementsgebouw met 60 appartementen en 16 rijwoningen rond een grote collectieve tuin van 2300 m². De constructie van het appartementsgebouw telt 3 bouwlagen en heeft 2 hogere accenten, met respectievelijk 4 en 5 bouwlagen. Door deze extra hoogte konden we hier vier ruime penthouses inrichten.
Corbijn heeft 1-, 2- en 3-slaapkamerappartementen en 4 penthouses. De meeste appartementen hebben ramen en lichtinval aan zowel de voor- als de achtergevel. Doordat het appartementsgebouw in een U-vorm rond de zuidelijke binnentuin geschikt is, hebben de meeste appartementen een zuidelijke of westelijke oriëntatie.
De gelijkvloerse verdieping ligt iets hoger dan het maaiveld, zodat er geen inkijk is vanaf het openbaar domein aan de straatkant. Deze straat is een woonerf en bovendien garandeert een plantenborder aan deze zijde de nodige afstand tot het gebouw.
Corbijn heeft 6 toegangen. Er zijn dus maar een beperkt aantal appartementen die dezelfde toegang delen en daar hun brievenbus en deurbel hebben, wat het private gevoel versterkt. Elke inkomhal biedt ook toegang tot de binnentuin en een gelijkvloerse fietsenstalplaats. De precieze rechten en plichten van iedere mede-eigenaar staan vervat in de statuutaktes, die uiteraard ter beschikking zijn.
Een ongedwongen uitstraling met welgekozen accenten
Corbijn wordt uitgevoerd in rode baksteen met verschillende nuances. De baksteen wordt artisanaal gebakken in Oudenaarde en zijn vorm geeft het gebouw een ongedwongen uitstraling.
De bovenste verdiepingen van de woningen en de penthouses in het volume van het appartementsgebouw worden geaccentueerd door een spel van baksteenverbanden. Boven een rollaag van verticale bakstenen worden bepaalde bakstenen ook 90 graden gedraaid, waardoor ze het geveloppervlak een extra dimensie geven. Dit creëert een opmerkelijk schaduweffect en vormt een speels element in de gevel. Naast sommige ramen liggen de bakstenen dan weer iets meer verzonken en worden ze in een stapelverband gemetst. Deze metseltechnieken zorgen voor nuance in het gebouw en verwijzen naar de oude loodsen, die soortgelijke baksteenverbanden hadden.
Het schrijnwerk heeft een lichtgrijze kleur, terwijl de spijltjes van de balustrades in een iets donkerdere grijstint uitgevoerd zijn om ze minder zichtbaar te maken tegen de ramen.
De voordeuren zijn verzonken om beschutting te bieden tegen de regen. De toegangen worden royaal verlicht en krijgen een afwerking met betonnen panelen of hebben een doorgang naar de binnentuin.
Het spel tussen de inpandige en uitpandige terrassen zorgt voor afwisseling in de gevel aan de tuinzijde en vergroot de privacy op de verschillende terrassen.
Zuidgerichte collectieve tuin en terrassen met de nodige privacy

De collectieve tuin van Corbijn is zuidwestelijk georiënteerd en wordt aangelegd met verschillende planten en fruitbomen. De gelijkvloerse appartementen hebben elk een stukje tuin en terras met privaat gebruik, die uitgeven op deze collectieve tuin. Diverse architecturale elementen vergroten de privacy op de terrassen: de verhoging van de binnentuin met planten op de begane grond en de schikking van de in- en uitpandige terrassen op de verdiepingen.
Ondergrondse parkeergarage en voldoende fietsstalmogelijkheden
Onder de collectieve tuin bevindt zich een ondergrondse parkeergarage. Deze is bereikbaar via de gemeenschappelijke hal van de appartementen, of via de trap of fietsenlift in de collectieve tuin.
Op de begane grond zijn er aan de inkomdeuren van de verschillende appartementen en woningen fietsenstalplaatsen voor de fietsen die frequent gebruikt worden. Daarnaast is er in de ondergrondse parkeergarage ook nog een grote afsluitbare fietsenstalplaats, die ideaal is voor duurdere koersfietsen of elektrische fietsen. De ondergrondse parkeergarage omvat ook aparte staanplaatsen voor bakfietsen en de bergingen zijn zo gedimensioneerd dat er ook fietsen in passen.
Algemeen
Het groene gebouw telt 50 appartementen:
- vier duplexen met twee bouwlagen en een daktuin
- twee penthouses en enkele zeer ruime luxeappartementen op strategische locaties in het gebouw
- twee- en drieslaapkamerappartementen
Daarenboven omvat Ata Kando 600 m² commerciële ruimte, die uitgeeft op het openbare plein aan de buitenzijde van het gebouw. Op deze manier wordt het private gedeelte met de appartementen gescheiden van het publieke gedeelte met commerciële handelsruimtes en kantoren.
Ata Kando heeft een grote binnentuin, die via twee onderdoorgangen vanuit het openbare domein bereikbaar is. Via deze geborgen binnentuin bereiken de bewoners de overdekte binnenruimte die toegang geeft tot de verschillende trap- en lifthallen. Thuiskomen verloopt zo heel gradueel en erg aangenaam.
In het appartement wordt de opgebouwde geborgenheid opnieuw opengetrokken met appartementsbrede terrassen die uitzicht geven op de directe omgeving. De terrassen worden groen aangekleed met lineaire, verzonken plantenbakken. Daardoor voelen ze aan als een tuinkamer en dit zonder in te boeten aan licht en uitzicht. Op die manier krijgt het hele gebouw een groene aanblik en verdient het haar naam “het groene gebouw” van de site.
Metselwerk met een bijzondere uitstraling
De hoofdkleuren van het gebouw zijn lichtgrijs en lichtgroen. Om de gevelvlakken boven de begane grond in zekere mate een egaal, maar genuanceerd effect te geven, wordt hier gewerkt met sluiervoegen. Dit is een oude techniek die nu weer in opmars is. De muren worden ruw gemetseld en de overgebleven mortel wordt uitgesmeerd op zo’n manier dat de muur egaler wordt in vergelijking met een klassieke baksteenmuur. Dergelijke werkwijze geeft de muur een bijzondere uitstraling, die wisselt volgens de weersomstandigheden. Door de textuur en de kleuren van de onderliggende bakstenen zorgen voornamelijk de ontstane verschillende lichtinvallen voor een steeds wisselend optisch effect. Door deze techniek lijkt het gebouw uit één stuk te bestaan, wat een ingetogen karakter creëert.
Tussen de ramen en op de begane grond wordt dan weer gewerkt met een lichtgrijze baksteen en uitpuilende voegen. Door het verschil in reliëf en schaduwwerking binnen de gevelvlakken ontstaat er zo een subtiel contrast.
De raamprofielen en balustrades zijn lichtgroen. Samen met de voormelde grijze kleur geeft dit een zeer sobere en moderne uitstraling. In de zomer vallen de balustrades visueel weg door de groene plantenbakken.
Ook zonder groene vingers een plantenrijke buitenkamer

Elk appartement heeft over de hele gevelbreedte grote terrassen met ingewerkte plantenbakken. Deze worden op dezelfde hoogte als de terrastegels ingewerkt, waardoor er een open en groen uitzicht ontstaat en het terras een echte buitenkamer wordt.
De bewoners mogen zelf hun planten kiezen uit een voorgestelde selectie, zodat ze hun terras naar eigen wens kunnen aankleden, gaande van een kleurrijk palet tot onderhoudsarme grassen. Het automatische bewateringssysteem via een druppelleiding garandeert een optimaal onderhoud, zonder dat de bewoners zelf groene vingers moeten hebben.
Door de keuze binnen de opgelegde selectie en het automatische onderhoud van de planten bevorderen deze groene terrassen de biodiversiteit van de omgeving en geven ze het gebouw een aantrekkelijk, uniform beeld.
De daken op de lagere delen van het gebouw vormen grote daktuinen voor de aangrenzende appartementen en duplexen.
Voldoende comfortabele parkeergelegenheid

Alle parkeerplaatsen van Ata Kando bevinden zich in de ondergrondse garage, die toegankelijk is via de Fort 5-straat en de eerste fase van Minerve. Hierdoor grenzen de drie andere gevels van het groene gebouw aan autovrij publiek domein.
- 22 parkeerplaatsen beschikken over een elektrisch oplaadpunt, dat collectief en slim georganiseerd wordt.
- Er zijn vijf plaatsen voor mindervaliden voorzien, die enkel verkocht worden aan personen die in het bezit zijn van een parkeerkaart voor personen met een handicap.
De bergingen bevinden zich eveneens ondergrond. De liftkokers komen rechtstreeks uit aan de voordeur van uw appartement.
Op de begane grond is er een ruime fietsenparking, die gemakkelijk toegankelijk is via de binnentuin. Deze plaatsen worden niet verkocht, maar maken deel uit van de collectieve eigendom van het appartementsgebouw en mogen dus door alle bewoners gebruikt worden.
Algemeen
Er zijn drie types woningen met elk drie slaapkamers:
- Langs de Jacob de Roorestraat zijn er acht woningen van het type JDR met twee bouwlagen en een bruto vloeroppervlakte van circa 121 m². Deze woningen hebben een voortuin en vormen een mooi geheel met de reeds bestaande buurt. Dit zijn de enige woningen op de Minerve-site waarbij geen aansluiting op het warmtenet mogelijk was. De woningen beschikken wel over een warmtepomp voor de verwarming en het warm water in de woningen.
- De woningen van het type Bel-etage grenzen aan het autovrije openbare domein van de Minerve-site en hebben drie bouwlagen, waarvan de bruto vloeroppervlakte circa 151 m² bedraagt. De eetkamer en keuken bevinden zich op de begane grond en op de eerste verdieping is er een ruime zitkamer.
- De grootste woningen van het type Max grenzen eveneens aan het autovrije openbare domein van de Minerve-site. Deze woningen hebben drie bouwlagen en een achterbouw met een licht hellend dak. De bruto vloeroppervlakte bedraagt hier circa 173 m². De keuken, eetruimte en zitkamer bevinden zich op de begane grond. Op de eerste verdieping heeft de woning een grote extra kamer die als slaapkamer, bureau of bijkomende leefruimte ingericht kan worden.
Alle woningen hebben een private tuin met een poortje dat uitkomt op de collectieve binnentuin.
Coherente gevels met een subtiel spel van rood en wit
De Fortwoningen worden uitgevoerd met maar twee kleuren: rood en wit. Door de rode baksteen te combineren met rood gebeitst hout ontstaat er een duidelijke coherentie tussen de gevels. Dit rood gebeitste hout wordt ook verwerkt in de volumes met één bouwlaag van de diepere woningtypes en in de fietsenstalling.
De voordeur zit iets verzonken en in de gevel zijn zowel een brievenbus geïntegreerd als een bankje, waar u bij het binnenkomen uw handtas of boodschappen op kunt zetten.
Bovenaan worden de woningen afgewerkt met een hoge streklaag, dit is een kroonlijst met rechtopstaande bakstenen. Door te spelen met verschillen in het voegwerk, de balustrades en het schrijnwerk ontstaan er kleine, subtiele variaties in de gevels. Zo oogt het geheel sober, maar verveelt het nooit.
Het subtiele spel van de kleuren en materialen geeft de Fortwoningen een erg verfijnde uitstraling. De rode gevelstenen worden deels glad gevoegd, andere delen krijgen een ruwere voeg. Dit prononceert de gemetste raamnissen die wat dieper liggen en de kroonlijst bovenaan het gebouw.
Het schrijnwerk is een combinatie van rode en helderwitte ramen. De grote ramen in de voorgevel op de eerste verdieping, waarachter een deel van de leefruimte zit, mogen in het oog springen en krijgen een meer contrasterende witte kleur en een witte borstwering met spijltjes. De ramen op de tweede verdieping hebben een rode tint die aansluit bij de gevelsteen en krijgen een minder opvallende glazen borstwering.
Privétuin en terras met toegang tot de gezamenlijke binnentuin

Alle woningen hebben een terras dat grenst aan de achtergevel en een private tuin met een poortje dat uitkomt op de collectieve binnentuin.
De collectieve tuin biedt plaats voor bomen en planten. Er is een vlindertuin met stapstenen voorzien en een grasveld om te spelen. Alle private tuinen komen uit op deze collectieve tuin, waar ook de parkeerplaatsen zich bevinden.
Collectieve parkeervoorzieningen voor meer groen

In de collectieve binnentuin zijn er 23 bovengrondse parkeerplaatsen voor auto’s voorzien. Deze plaatsen sluiten direct op de Jacob de Roorestraat aan via een inrit en worden iets lager uitgevoerd dan de gemeenschappelijke tuin om de overgang tussen parkeerplaats en tuin aan te duiden.
Aan de zijkanten van de woningen in het binnengebied bevinden zich twee houten gebouwen als collectieve fietsenstalling.
Algemeen
Er zijn vier types woningen die elk hun eigen specifieke kenmerken hebben:
- Vier woningen zijn patiowoningen: driegevelwoningen waarbij de eetkamer en zithoek rond een buitenkamer georganiseerd zijn. De gelijkvloerse verdieping is heel uitgestrekt, waardoor de buitenruimte echt een onderdeel van de woning wordt. De patiowoningen hebben een bruto vloeroppervlakte van circa 230 m².
- Naast de wadi zijn er twee hoekwoningen met twee bouwlagen en circa 140 m² bruto vloeroppervlakte.
- De bel-etagewoningen hebben een leefruimte op de eerste verdieping, die met een vide met de begane grond verbonden is. De bruto vloeroppervlakte van deze woningen is 195 m².
- De ruime en brede klassieke woningen zijn 213 m² groot. De keuken, woonkamer en zitkamer bevinden zich op de begane grond en er is een terras op de tweede verdieping.
De laatste drie types woningen kunnen nog optioneel uitgebreid worden met een tuinkamer aan de kant van de wadi. Deze kunnen dan voorzien worden van een deur en raam die uitkomen op het openbaar domein.
Zandkleurige baksteen en betonnen portieken voor een individuele toets
De patio- en tuinkamerwoningen worden voornamelijk in lichte, zandkleurige baksteen uitgevoerd en op sommige plaatsen wordt gewerkt met een schijnvoeg.
De portieken in grijs uitgewassen en licht gezandstraald beton accentueren de individualiteit van elke woning aan de voorgevel. Deze betonnen elementen worden doorgetrokken in de zijgevels en de parkzijde ter hoogte van de tuinkamergevels om een duidelijker onderscheid te maken tussen de verschillende percelen en wooneenheden.
Het buitenschrijnwerk wordt afgewerkt met bronskleurige anodisatiepoederlak. Het raamgeheel aan de toegang tot de woning wordt uitgevoerd in thermisch verduurzaamd hout, dat ook aan de tuinkamers als gevelbekleding gebruikt wordt.
Tuinkamer met optionele afwerking
Elke woning heeft een zuidgerichte tuin met een terras aansluitend op de achtergevel. Aan het einde van het perceel wordt optioneel een tuinkamer voorzien, waarbij u tussen de volgende uitvoeringen kunt kiezen:
- De eenvoudigste versie is een volwaardig onderdeel van de tuin. De constructie is niet overdekt en heeft enkel zijmuren en een balk waar u bijvoorbeeld een schommel aan kunt ophangen.
- De tuinkamer kan ook overdekt worden en dienstig zijn als berging of zeer ruime fietsenstalling.
- De meest uitgebreide versie van de tuinkamer is een volwaardige, geïsoleerde kamer, die bijvoorbeeld als kantoor gebruikt kan worden.
U kunt de mate van afwerking van uw tuinkamer later nog veranderen en er bijvoorbeeld pas na enkele jaren voor kiezen om ze uit te bouwen tot een volwaardige extra kamer. Dankzij deze flexibiliteit evolueren deze woningen mee met de noden van de bewoners.
De buitenmuren blijven in elke versie afgewerkt naar de wadi toe, waardoor het zicht vanuit het openbaar domein niet wijzigt.

Parkeergelegenheid voor auto’s en fietsen

Voor de bewoners zijn er private bovengrondse autostaanplaatsen beschikbaar in de doodlopende straat. Bezoekers kunnen terecht op een parking op de hoek van de Jacob de Roorestraat en de Minervastraat. Op deze manier blijft deze straat een echt autovrij woonerf.
De fietsenstallingen van de patiowoningen bevinden zich aan de voorgevel naast een grote berging en zijn bereikbaar via de zijgevel. Wie zijn fiets in zijn eigen tuinkamerwoning stalt, kan deze bereiken langs de kant van de wadi.
Algemeen

Er zijn zowel een- en tweeslaapkamerappartementen als enkele drieslaapkamerappartementen op de hoeken. De toegang tot de een- en tweeslaapkamerappartementen verloopt via een sas die naar de ruime woonkamer leidt. De keuken vormt een verlenging van de leefruimte.
De royale inkomhal verzacht de overgang tussen de straat en uw eigen appartement en vormt een echte architecturale troef. Door zijn grootte kan de centrale hal een ideale locatie zijn om elkaar te ontmoeten. Een aantal vides, zowel rond de trappen als centraal in de hal, zorgen ervoor dat het daglicht overvloedig binnenstroomt op de verschillende verdiepingen. Dankzij de ruime lift en twee grote trappen verloopt de circulatie altijd in ruime, goed verlichte ruimtes. Op de bovenste verdieping is er een inpandige daktuin die voor alle bewoners toegankelijk is.
De opbouw van dit appartementsgebouw maakt deze locatie ideaal voor wie twijfelt tussen een woning en een appartement.
Karaktervol rood-wit
Voor het woongebouw is gekozen voor een rode baksteen. Ter hoogte van de nissen en de knikken van de terrassen, en waar de centrale hal de gevel raakt, komt een gevelafwerking in rood gebeitste houten planken. De combinatie van de rode baksteen en het rood gebeitste hout geeft een duidelijke geleding aan de gevels.
De kroonlijst bestaat uit metselwerk met een hoge streklaag en wordt extra benadrukt door de rode voeg in de strekken. De rode gevelsteen wordt grijs gevoegd.
Het schrijnwerk combineert rode tinten met helderwitte ramen. De grote ramen waarachter een deel van de leefruimte zit, mogen in het oog springen en krijgen een meer contrasterende witte kleur en een witte borstwering met spijltjes. De ramen aan de terrassen hebben een rode tint die aansluit bij de houten gevelbekleding en krijgen een minder opvallende rode borstwering.
Ruime terrassen met de nodige privacy

Door de specifieke geknikte vorm van het woongebouw krijgen de appartementen een extra oriëntatie en ontstaat er een mooi privaat terras in de hoek. Daarnaast is er op de tweede verdieping ook nog een collectief dakterras.
Op de begane grond is een collectieve tuin, die aan één zijde de privacy van de gelijkvloerse terrassen garandeert. Deze terrassen zijn enigszins verhoogd om de privacy en afstand te versterken. De collectieve tuin wordt afgewerkt met een waterdoorlatend wandelpad en bomen die een natuurlijk scherm vormen tussen de bestaande bebouwing.
Ondergronds parkeren en fietsenstallingen dicht bij de voordeur

In het masterplan ligt de nadruk op een autovrij binnengebied. Doordat auto’s enkel in de rand van het projectgebied toegelaten zijn, wordt het Cunninghamgebouw volledig omringd door autovrije paden. Zowel de voetgangers die vanuit Fort 5 komen als de voetgangers die vanuit de Minerve-site komen kunnen ongehinderd de voordeur bereiken. Voor de appartementen zelf is deze rustige, verkeersvrije omgeving een echte troef.
De parking voor de bewoners situeert zich onder het gebouw, waar zich ook bergingen bevinden. Van hieruit kan men met de trap of een grote lift naar de appartementen gaan. Verder worden de 11 centrale parkeerplaatsen in de ondergrondse parking voorzien van de mogelijkheid om elektrische wagens op te laden, via een collectief en slim laadsysteem.
De fietsenstallingen worden zo dicht mogelijk bij de private voordeuren van de appartementen voorzien en bevinden zich daarom op de gelijkvloerse en eerste verdieping. Dit concept is in Zurich al enkele keren toegepast in zogenaamde fietsappartementen. Uw fiets dicht bij de voordeur kunnen stallen kan handig zijn voor het uitladen van uw boodschappen. Ook voor duurdere elektrische of koersfietsen is het aangenamer om ze dichter bij de deur te stallen, waar er meer persoonlijke controle is.
Een wijk voor ontmoeting
De Minerve-site wil het gemeenschapsgevoel bevorderen. Er zijn verschillende gezellige plaatsen waar het aangenaam is om te zitten of een praatje te slaan, maar ook rustigere plekken om een boek te lezen. De Fortwoningen (Sugimoto) zijn gegroepeerd rond een grote collectieve tuin met daarin ook collectieve fietsenstalplaatsen horend bij deze woningen.
Het appartementsgebouw Cunningham aan de wadi heeft een riante hal, waardoor er, naast een collectief dakterras, een een lichtrijke en aantrekkelijke ruimte voor de appartementbewoners wordt gecreëerd. De boomgaard op het openbaar domein kan samen met de buurt geoogst worden, waarna de vruchten tot sap verwerkt kunnen worden.
In de oude loods 409 op de site komen er naast een kringloopwinkel van Opnieuw&Co ook een restaurant en vergaderzaal. Deze vergaderzaal staat ter beschikking van de buurtbewoners als een buurtschuur; de reservaties worden door Opnieuw&Co geregeld.
Uiteraard kan u op uw eigen manier en binnen uw eigen omgeving vrij van deze plekken genieten. Daarnaast hebben alle appartementen grote private terrassen en beschikt elke woning over een private tuin.